Terrazzo • Over Terrazzo

Als specialist in terrazzowerken spant Zoltan Varro zich in voor de restauratie van ambachtelijk mozaïek en terrazzo, maar voert ook geheel nieuwe ontwerpen uit, naar de ideeën van de klant.

Momenteel, op 27 febr. 2020, beschikken wij van 325 verschillende terrazzo kleuren.                                
Terrazzo is de 'moderne' variant van sierlijk en ambachtelijk vervaardigde mozaïekwanden en -vloeren. De oudst bekende mozaïeken zijn meer dan 3.600 jaar oud, gemaakt door de Chaldeeërs, in het noorden van Egypte. De technieken zijn verder ontwikkeld door de Grieken en Romeinen. Het hoogtepunt van dit ambacht was tijdens de Byzantijnse periode, rond 400 na Christus.

Ambachtslieden uit de omgeving van Friuli (noordoost-Italië) legden rond 1600 de eerste terrazzovloeren. 'Modern' terrazzo dateert van  200 jaar later, toen 'Romaans cement' in Italië werd ontwikkeld, waarmee het uitgieten van een cementvloer mogelijk werd. Na de uitvinding van Portlandcement in het begin van de negentiende eeuw, ontstond het terrazzo zoals we dat nu nog steeds kennen. Het is een mengsel van gemalen natuursteen, cement en water. Na de uitharding van het cement wordt het oppervlak glad geschuurd.

Terrazzo is inmiddels verder ontwikkeld dan ooit te voren. Hoewel het ambacht van mozaïek en terrazzo bij steeds minder vaklieden bekend is, maken moderne machines en technieken imposante toepassingen mogelijk. Met diamantgereedschappen kunnen ook heel harde, zeer kleurrijke granietsoorten makkelijk verwerkt worden.

Over Terrazzo.

Over Terrazzo.